Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat, sâmbătă, că a avut discuții cu colegul social-democrat de conducerea Ministerulului Finanțelor Publice, Adrian Câciu, pentru a obține asigurări privind alocările necesare pentru proiectele pe care și le-a propus.
„Proiectele concrete pentru sprijinirea financiară și logistică a tinerilor, a copiilor – cu atenție sporită pentru cei vulnerabili, abandonați definitiv sau temporar de părinți, a femeilor – victime ale violenței domestice, le-am discutat cu ministrul finanțelor, Adrian Câciu, pentru a obține bugetul adecvat acestor nevoi. Intențiile bune pot muri din fașă, dacă nu sunt finanțate, ceea ce dorim să evităm. Ne ținem de cuvânt cu tot ceea ce am promis!”, a scris ministrul Gabriela Firea, sâmbătă, pe contul de Facebook.
Într-o postare anterioară, tot sâmbătă, titulara mandatului Familiei spunea că „Niciun copil nu trebuie lăsat în urmă!”.
„Situația copiilor din România s-a îmbunătățit constant în ultimii 30 de ani, însă provocările continuă să existe. Pentru prea mulți copii, accesul la educație de calitate este o provocare zilnică, din cauza unor factori precum sărăcia, discriminarea sau lipsa de sprijin din partea părinților și a comunității. Astăzi, în calitate de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse spun că în majoritatea cazurilor, copiii vulnerabili se confruntă nu doar cu una, ci mai multe dintre aceste provocări”, a transmis Gabriela Firea.
La a doua rectificare bugetară din acest an, prima de la instalarea Guvernului Ciucă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, din care s-a desprins Ministerul Familiei, a primit în plus 2,195 miliarde de lei. Potrivit reprezentanților PNL, premierul Nicolae Ciucă a promis că un proiect al legii bugetului pe anul viitor va fi supus dezbaterii Parlamentului până pe 20 decembrie.
„Construcţia unei societăţi coezive, care să beneficieze de îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi sănătate, de reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, dintre mediul urban şi rural, care să conducă la promovarea unei societăţi deschise, în care cetăţenii se pot simţi apreciaţi şi sprijiniţi trebuie să aibă la bază prioritatea susţinerii familiei şi a politicilor pentru tineret”, prevede programul de guvernare, la capitolul aferent Ministerului Familiei, Tineretului și Egalităţii de Şanse.
Conform documetului citat, stimularea natalităţii prin susţinerea familiilor trebuie să devină un obiectiv naţional şi o prioritate pentru guvern, statul trebuie să-şi asume un rol important în sprijinirea tinerilor, pentru ca aceştia să poată face faţă provocărilor financiare şi sociale pe care le presupune întemeierea unei familii şi creşterea copiilor, prin măsuri concrete care să ofere ajutor real familiilor şi să conducă la creşterea ratei natalităţii.
„Vom introduce garanţia pentru copii, un pachet de monitorizare, alertă timpurie şi sprijin pentru prevenirea separării copilului de familie. Introducerea registrului local şi naţional al copiilor şi situaţii de risc, situaţia fiecărui copil în situaţie de risc şi nevoile lui sociale, educaţionale, de sănătate şi siguranţă. Alertele de risc şi intervenţie vor veni de la fiecare profesionist în contact cu copilul: asistent social, medic de familie, educator”, se menționează în document.